Maar liefst tien jaar. In het Centraal Diploma Register controleer je eenvoudig of een VCA-diploma nog geldig is. In het register staan alle VCA diploma’s: B-VCA, VOL-VCA en VIL-VCU.
De juiste expertise
bij medewerkers
Een veilige omgeving voor medewerkers is nodig in iedere organisatie. Onmisbaar daarbij: de juiste expertise bij medewerkers. We zorgen daarvoor met passende educatie, bij ons of op locatie. Specifieke opleidingen zijn in veel gevallen een logisch vervolg van één van onze adviesdiensten: KAM-ondersteuning, RI&E-begeleiding of certificering. Ook zijn er losse opleidingen te boeken.
Interessant, herkenbaar en leuk
Met onze opleidingen willen we je medewerkers beter maken. Dit lukt alleen als scholing interessant, herkenbaar en leuk is. We regelen dat op verschillende manieren: met de combinatie tussen praktijklessen en e-learning, met lesstof die zeer gevarieerd is én met docenten die met de voeten in de klei hebben gestaan. Onze planners zijn overigens even praktisch als de trainers: zij nemen je de volledige organisatie van de opleidingen uit handen. Benieuwd hoe we te werk gaan?

Check de
subsidiemogelijkheden
Goed om te weten: veel brancheorganisaties hebben een opleidings- en ontwikkelingsfonds (O&O-fonds). Dit betekent dat ze een deel van de loonsom reserveren voor het opleiden van medewerkers. We raden je daarom aan om van tevoren te informeren naar de subsidiemogelijkheden binnen de geldende cao.
Deze fondsen dragen in elk geval bij aan scholingskosten:
- Opleiding Ontwikkeling Metaalbewerking (OOM)
- Stichting Arbeidsmarkt en Opleiding in de Metalelektro (Stichting A+O Metalelektro)
- Wij Techniek
- DOORZAAM
- Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Isolatiebedrijven (OOI)
- Scholings- en Werkgelegenheidsfonds Timmerindustrie (SSWT)
- Colland (Agrarisch gerelateerde bedrijven, voorheen Stosas)
VCA-opleidingen/examens
Hoelang is mijn VCA-diploma geldig?
Wanneer is een VCA-diploma verplicht?
Als je werkgever VCA-gecertificeerd is of als een opdrachtgever dit vraagt.
Ben je zzp’er en wil je voor een VCA-gecertificeerd bedrijf werken? Dan moet je over een VOL-VCA-certificaat beschikken.
Hoe kan ik me het beste voorbereiden op het VCA-examen?
Als je een dagopleiding met aansluitend een examen volgt, kun je je voorbereiden met een boek. Dit krijg je vooraf toegestuurd. Kies je voor een los examenmoment? Dan kun je deze combineren met zelfstudie – uit een boek of via e-learning.
Kan ik een aangepast VCA-examen afleggen als ik dyslectisch ben?
Zeker, maar dat geldt alleen voor B-VCA. Je kunt dan meedoen met het voorleesexamen, dat we via de computer afnemen.
Welke mogelijkheden zijn er voor een VCA-examen?
Er zijn twee opties: een dagopleiding met aansluitend het examen of een los examenmoment. Bij de tweede mogelijkheid is het natuurlijk wel verstandig om tijd te reserveren voor zelfstudie – met een boek of via e-learning.
Kan ik het VCA-examen in een andere taal doen?
Dat is zeker mogelijk. Dit zijn de talen waarin het kan:
- Basisveiligheid VCA
- Niet-standaardtaal, soort 1: Engels, Duits, Frans, Hongaars, Pools, Portugees, Roemeens, Russisch, Spaans, Turks.
- Niet-standaardtaal, soort 2: Arabisch, Bulgaars, Grieks, Kroatisch, Italiaans, Oekraïens, Slowaaks
- In deze talen is ook een voorleesexamen beschikbaar.
- VOL-VCA
Engels, Duits en Frans - VIL-VCU
Engels
Wat is het verschil tussen B-VCA, VOL-VCA en VIL-VCU?
B-VCA (Basisveiligheid VCA) is gericht op operationele medewerkers van een bedrijf. VOL-VCA (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden) is bedoeld voor operationeel leidinggevenden en zzp’ers. VIL-VCU (Veiligheid voor Intercedenten Leidinggevenden) is voor leidinggevenden en intercedenten uit de uitzendbranche.
Is een mondeling of voorleesexamen mogelijk?
Ja hoor! Als je moeite hebt met lezen of dyslectisch bent, kun je meedoen aan een voorleesexamen Basisveiligheid VCA (B-VCA). Dit wordt via de computer afgenomen. Van tevoren krijg je een set oordopjes. Let op: er is geen voorleesexamen voor VOL-VCA en VIL-VCU.
Hoe oud moet ik zijn voor deze opleiding?
Aan het volgen van een VCA-opleiding is geen minimale leeftijd verbonden. Iedereen kan deelnemen.
‘Veilig Werken met’ opleidingen
Hoelang is mijn Heftruck-, Hoogwerker-, Reachtruck- of Verplaatsen van Lasten-certificaat geldig?
Het certificaat voor deze opleiding is vijf jaar geldig. In Nederland geldt de Arbowet voor het veilig werken met gevaarlijke machines, zoals een heftruck of een reachtruck. Deze wet geeft aan dat je als bestuurder ‘regelmatig’ geïnstrueerd moet worden. Regelmatig betekent iedere vijf jaar.
Is een Heftruck-, Hoogwerker-, Reachtruck- of Verplaatsen van Lasten-certificaat verplicht?
Nou, aantoonbare instructie is verplicht. Dit kan door een opleiding te volgen, waarbij je een certificaat ontvangt. Hiermee laat je zien dat je de theorie én de praktijk beheerst.
Welke mogelijkheden zijn er om een Heftruck-, Hoogwerker-, Reachtruck- of Verplaatsen van Lasten-certificaat te behalen?
Voor deze opleidingen hebben we beschikbaar: een reguliere opleidingsvariant (met een dagdeel theorie en een dagdeel praktijk) én een e-learning opleidingsvariant. Bij de tweede optie behandel je de theorie zelf via e-learning vóór het praktijkdeel. Dit duurt een dagdeel.
Hoe oud moet ik zijn voor deze opleidingen?
Dat verschilt. Een heftruckcertificaat kun je vanaf 16 jaar halen. Wel moet je tot je 18e rijden onder deskundig toezicht.
De minimale leeftijd voor het besturen van een hoogwerker moet je 18 jaar zijn. Dat geldt ook voor de opleiding van Veilig Verplaatsen van Lasten.
BHV-opleidingen
Hoelang is mijn BHV-certificaat geldig?
Dit certificaat is een jaar geldig. Voor de herhaling van je BHV-opleiding is geen wettelijke norm, maar wel een vuistregel: herhaal dit minimaal één keer per jaar. Dit is op advies van de Nederlandse Arbeidsinspectie en het NIBHV.
Is BHV verplicht?
Ja, BHV is wettelijk verplicht voor alle bedrijven met één of meerdere medewerkers. Als werkgever heb je namelijk een algemene zorgplicht: je moet zorgen voor de veiligheid en gezondheid van je medewerkers.
Hoeveel BHV-ers heeft een bedrijf nodig?
Wettelijk gezien moet er ten minste één BHV’er aanwezig zijn. Vanwege verlof, vakantie of verzuim is het vaak nodig om meerdere medewerkers op te leiden. Verder hangt het af van het aantal medewerkers en de risico’s binnen het bedrijf.
Hoelang mag mijn BHV-certificaat verlopen zijn?
Je BHV-certificaat mag maximaal drie maanden verlopen zijn.
Welke mogelijkheden zijn er om mijn BHV-certificaat te behalen?
We bieden diverse BHV-opleidingsvarianten aan, waaronder reguliere lessen en e-learning varianten. Vraag naar de mogelijkheden die het beste passen bij je situatie.
Heb ik recht op vrijstelling met een geldig EHBO-diploma?
Jazeker. Je krijgt dan vrijstelling van het onderdeel Levensreddend Handelen (LEH).
Hoe oud moet ik zijn voor deze opleiding?
Om BHV’er te worden, moet je minimaal 16 jaar oud zijn.